Paslanmaz Borulama
- Anasayfa
- Paslanmaz Borulama
Paslanmaz Borulama
Paslanmaz Boru Montajı, Isıtma, kazan daireleri, su depoları gibi pek çok alanda paslanmaz borular kullanılmaktadır. Kalitesiz boru kullanımı zaman içerisinde paslanmalara neden olmaktadır; paslanan borularda iletim yapılan sıvılarda bakteri oluşumu ve çürümeler meydana gelmektedir. Ne kadar paslanmaz boru kullanılsa da boruların montajına dikkat edilmesi gerekmektedir. Paslanmaz boru montajı esnasında yapılan hatalar gereksiz sıvı kayıplarına, verimsiz çalışmalara neden olmaktadır.
Paslanmaz borular sert çelikten üretilmektedir. Montaj esnasında yüksek güçlü ekipmanlar kullanılmadığı sürece uygun şekilde montaj yapmak imkansızdır. Montaj işlemi esnasında hata oluşmaması için kullanılan bu ekipmanların kalitesi ne kadar yüksek olsa da montajın asıl kalitesini ortaya koyan, işlemi yapan elemanlardır. Elemanlar gerekli kontrolleri yaparak boruları birbirine farklı metotlarla bağlamaktadır. Bazı borular kaynak yöntemi ile birbirine tutturulurken içe geçecek şekilde de montaj yapılabilmektedir. Gerekli teknik fabrikada üretim esnasında belirlenir. Borunun ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak üretim yapılmaktadır.
Paslanmaz boru montajı esnasında yapılması gereken bir diğer işlem ise projelendirmedir. Boruların nasıl hat üzerinde gideceği ve dağılacağı, boruların içerisindeki sıvının veya buharın ne en kısa yoldan, düşük enerji tüketimi yaparak ulaştırılmak istenen yere ulaştırılması gerekmektedir. Özellikle büyük çaplı boru montaj işlemlerinde bu projelerin oluşturulması şarttır. Bu sayede daha kısa borular kullanılacaktır. Projelendirme esnasında borulardan tasarruf sağlanması gerektiği kadar görsel olarak da estetik sağlanmalıdır. Bu işlemi yapabilmek için ise yine tecrübeli elemanlar devreye girmektedir. Yapıya zarar vermeden en düzgün biçimde montaj yapılmalıdır.
Makineler arası veya dağıtım için yapılan boru montajı işlemlerinde en çok sorun bağlantı noktalarında olmaktadır. Bağlantı noktalarının iyi tutturulmaması nedeniyle pek çok sorunlar karşılaşmanız mümkündür.
Bina mekanik tesisat sistemlerinde kullanılan borular çelik borular, bakır borular ve plastik borular olarak üç gruba ayrılabilir. Kullanım yerlerine göre gaz tesisatlarında, buhar tesisatlarında, kazanlarda, eflanjörlerde, yerden ısıtmada, yangın sistemlerinde, pis su ve temiz su sistemlerinde vb. kullanılan borular gibi sınıflara da ayrılabilir.
Örneğin kalorifer tesisatları ve soğuk su tesisatları gibi yerlerde basınç ve sıcaklık sınıfı uymak kaydı ile çelik, bakır ve plastik borular kullanılabilmektedir.
Özellikle endüstriyel alanlar başta olmak üzere, sıvı ya da gaz akışkanların sistemli bir şekilde döşenmiş borular aracılığıyla bir yerden başka bir yere taşınması için düzenlenmiş paslanmaz boru hatlarıdır. Taşınan ürünün cinsine, akış düzenine, basıncına ve ısı derecesi gibi değerlere göre uygun paslanmaz dikişli veya çekme boru ve fittings ürünlerin seçimi yapılarak paslanmaz boru tesisatı oluşturulur.
Genel kullanım amaçlı paslanmaz çelik boru tesisatlarında ağırlıklı olarak AISI 304 kalite paslanmaz ürünler kullanılmaktadır. Fakat boru hattında taşınacak ürünün özelliklerine göre AISI 316, AISI 321, AISI 309, AISI 310 ve DUBLEKS PASLANMAZ vb. gibi paslanmaz çelik ürünler kullanılmalıdır.
Paslanmaz çelik boru tesisatlarının tasarımı, sistemin performansını birinci dereceden etkileyen faktördür. Özellikle endüstriyel sektörde bu faktör bu çok önemlidir. Genel olarak 5” ve üzeri paslanmaz boru tesisatlarında paslanmaz flanş, yaka, dirsek, te ve redüksiyon gibi kaynak uçlu fittingsler, 4” ve altı paslanmaz boru tesisatlarında ise paslanmaz manşon, nipel, dirsek, te, rekor gibi paslanmaz dişli fittings ürünler kullanılabilir. Paslanmaz boru tesisatları çeşitli paslanmaz vanalar, çekvalfler, pislik tutucular (filtre) ve akışkan düzenleyicilerle kontrol edilir.
Paslanmaz boru tesisatları gıda, kimya, petrokimya, tersane, tekstil, otomotiv sanayi başta olmak üzere pek çok kullanım alanına sahiptir.
Paslanmaz boru montajı için tecrübeli personeller ve yeterli güç ve özellikteki ekipmanlar olmadığı sürece normal bir montajdan pek fark olmayacaktır. Bu da ürünlerin kendi kalitesini gösterememesi anlamına gelmektedir. Bütün bu gerekliliklerin farklında olarak; projelendirmeden uygulamaya kadar sizlere hizmet vermekteyiz. Tüm projelere de en üst düzey özeni gösteriyor ve imalat sonrası teknik desteğimize bakım ve onarım ekiplerimizle devam ediyoruz.
Mekes Mühendislik, ürün ve hizmet kataloğunu incelemek yada cihazınıza indirmek için
Online Katalog butonuna tıklayınız.